Feestelijke opening woon-werkgemeenschap Ridderhofstad Den Engh

Op donderdag 22 mei is de woon-werkgemeenschap Ridderhofstad Den Engh in wijk Leidsche Rijn officieel geopend door wethouder Jansen van de gemeente Utrecht en Remco Schneider, directeur van de Stichting Umah-hai. Woningcorporaties GroenWest, Portaal en de stichting Umah-hai namen het initiatief om Ridderhofstad Den Engh te bouwen.

In 2007 won het project een prijsvraag van de gemeente Utrecht die werd uitgeschreven om deze plek een goede invulling te geven. De woon-werkgemeenschap draait al enige tijd. Met het inmetselen van een gedenksteen voor de initiator, Henny Zee, wil zij haar komst naar Leidsche Rijn feestelijk onderstrepen. De heer Schneider: “Deze steen is niet alleen ter nagedachtenis aan Henny, maar ook voor alle mensen die zich de afgelopen jaren hard hebben ingezet om dit initiatief tot een succes te maken.”

Stichting Umah-hai is opgericht om beschermde woonplekken, betaald werk en dagbesteding te creëren voor voornamelijk mensen met een verleden in de psychiatrie en/of verslavingszorg. De wooninitiatieven van Umah-hai hebben een vlakke organisatiestructuur, zijn familiair van opzet en staan dicht bij de maatschappij. Umah-hai maakt zich sterk voor de emancipatie en zelfredzaamheid van haar deelnemers. Stichting Umah-hai viert dit jaar ook haar 10-jarig jubileum en is al jaren actief met wooninitiatieven in Doorn en Driebergen.

De Ridderhofstad biedt een mooie aanvulling op de al bestaande wooninitiatieven van Umah-hai. Op de locatie, vlak naast de historisch belangrijke ridderhofstad, huurt Umah-hai van de woningcorporatie twaalf eenpersoons woonunits, een multifunctionele onmoetingsruimte met kantine, een professionele keuken en een hooischuur die verbouwd is tot atelier/werkplaats. Boven de hooischuur is een overdekt dakterras waar heerlijk gerecreëerd kan worden. De gemeente Utrecht en GroenWest hebben een publieke tuin met moestuin en boomgaard aan Umah-hai in beheer gegeven. Mevrouw Verdooren van woningcorporatie GroenWest: “Umah-hai werkt vanuit een mooie visie op wonen, werken en zorg verlenen. Wij zijn trots op dit mooie project.” Naast het beschermd wonen ontwikkelt Umah-hai op deze plek dagbestedingsprojecten en wijkgerichte activiteiten, onder andere om de acceptatie van de doelgroep te bevorderen. Wethouder Jansen: “Het is goed dat mensen uit de buurt bij het gebruik van dit mooie complex betrokken worden.”

Umah-hai artikel delen via social media