Umah-hai: Voor en met elkaar

Umah-hai wordt uitgelicht in het magazine Eigen Leidsche Rijn, uitgave juni 2015. Een eigentijds magazine voor bewoners van Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern. Communicatieadviseur Daphne Manders en deelnemer Annemieke werden geïnterviewd. Lees hieronder een deel van het artikel en klik op de pdf hieronder voor het gehele artikel.

Interview met deelnemer Annemieke

Annemieke woonde op een zorgboerderij in Wageningen toen haar tante haar vertelde over Umah-hai en het initiatief sprak haar erg aan. Ze wilde namelijk nog niet helemaal op zichzelf wonen, maar wel wat meer zelfstandigheid. Umah-hai paste daar perfect bij. Annemieke woont er nu 15 maanden en ze is er heel tevreden. Ze vindt het een hele mooie plek om te wonen. En terecht, de omgeving is een prachtig stukje natuur.

Werken in de moestuin

Aan de woonruimtes grenst een grote moestuin waar Annemieke veel in werkt. Er is al veel gezaaid en de bordjes die aangeven wat waar gezaaid of geplant is, zijn zelf gemaakt door de deelnemers. De moestuin heeft zelfs een eigen composthoop. Naast werken in de moestuin zijn er vele andere bezigheden voor de deelnemers, waaronder werken in een eigen kunstatelier en het volgen van verschillende workshops. Zo heeft Annemieke meegedaan met een workshop over mindfulness en de sessies over het ontwerp van het nieuwe logo. Ook doet ze twee ochtenden in de week administratief werk op het kantoor, maar de moestuin is toch echt haar favoriete plek. “Ik werk zo’n twintig uur per week bij Umah-hai. Dat is best veel, maar ik vind het juist prettig om bezig te zijn.”

Begeleiding

Over de organisatie is Annemieke erg tevreden. “Deelnemers worden overal bij betrokken en de begeleiding is niet betuttelend.” De deelnemers hebben allemaal een ander doel; er wordt gekeken naar de individuele mens en naar wat het beste voor die persoon is. Annemieke wordt begeleid door één van de vijf coaches waarmee ze minimaal een keer per week een gesprek heeft. Ze streeft naar wonen op zichzelf en het verrichten van betaald of vrijwilligerswerk. “Mijn coach helpt me met het verwezenlijken van mijn doelen, maar legt de verantwoordelijkheid vooral bij mij. Het is natuurlijk de bedoeling dat ik het uiteindelijk zelf doe. Dat is goede coaching.”

Door Jona Bosman, redactie LRC.next (Leidsche Rijn College)

Meer informatie?

Meer weten over Eigen LR magazine of het artikel ook nog eens nalezen via deze site? Kijk op www.eigenlrmagazine.nl

Umah-hai artikel delen via social media