Wonen met elkaar

De meeste deelnemers van Umah-hai wonen in (kleine) groepen in een huis. Ieder heeft een eigen plek en er is een gezamenlijke ruimte. Net als in de traditionele Longhouses maken mensen afspraken met elkaar en zijn er regels. Ze houden rekening met een ander en zijn er voor elkaar als dat nodig is. Samen zorgen voor elkaar, is een belangrijk uitgangspunt bij Umah-hai.

Driebergen

In Driebergen beschikt Umah-hai over vijf ruime eengezinswoningen, die dicht bij elkaar in de wijk liggen. In deze woningen hebben deelnemers hun eigen kamer en delen ze de gemeenschappelijke ruimtes zoals de keuken, het sanitair en een huiskamer. De bewoners zijn samen verantwoordelijk voor het voeren van de huishouding. Ieder huis heeft een tuin. Umah-hai heeft één huis in Driebergen waar alleen vrouwen wonen. Er is een gemeenschappelijke inloopruimte in De Vos 13 waar ook het kantoor gehuisvest is.

Doorn

In Doorn beschikt Umah-hai over drie ruime eengezinswoningen, gelegen in dezelfde straat. In deze woningen hebben deelnemers hun eigen kamer en delen ze de gemeenschappelijke ruimtes zoals de keuken, het sanitair en een huiskamer. De bewoners zijn samen verantwoordelijk voor de het voeren van de huishouding. Ieder huis heeft een tuin voor gezamenlijk gebruik. Aan de Schoonoordselaan in Doorn is een bungalow voor de inloop en de kookprojecten.

Utrecht

Ridderhofstad Den Engh in Utrecht stamt uit de 13e eeuw en had destijds een belangrijke functie als hoofdburcht. Het landgoed bood in die jaren een veilig onderkomen aan bisschoppen en adellieden.

In 2013 werd het voor Umah-hai mogelijk om zich te vestigen op deze bijzondere locatie. De boerderij inclusief voormalige veldschuur en hooiberg, zijn volledig gerenoveerd en geschikt gemaakt voor 12 woonplekken voor deelnemers en een kantoor voor de medewerkers.

Samenwerking

Samen met de persoonlijk begeleider maken deelnemers van alle locaties afspraken die ervoor zorgen dat een ieder tot zijn/haar recht komt en prettig kan wonen. Er is een protocol over alcohol en drugs. Hierover hebben we binnen Umah-hai duidelijke afspraken. Verder kunnen afspraken en gewoonten per huis verschillen. Ze worden immers gemaakt door de deelnemers zelf. In het ene huis spreekt men af samen te eten, al dan niet met begeleiding. In een ander huis is men meer op zichzelf.

Ook over het hebben van huisdieren maken bewoners afspraken, in samenspraak met Umah-hai. Deelname aan de huisvergadering is overal verplicht. Daar worden lopende zaken besproken. De bewoners hebben individueel afspraken over het hebben van een zinvolle daginvulling.